Natuurbegraven betekent gebruikmaken van een biologisch afbreekbare kist en het graf niet onderhouden. Begraven in de natuur gebeurt in verschillende vormen, maar dienen deze begraafplaatsen allen als laatste rustplaats in een stuk prachtige natuur.

Natuurbegraafplaats Elspeterbos richt zich behalve op de natuurlijke sfeer, ook op natuurbeheer van het Elspeterbos. Alleen echt noodzakelijk onderhoud wordt uitgevoerd, de natuur doet de rest. Zo krijgt de natuur de ruimte om in alle rust te kunnen groeien en bloeien.

Herinneringsbomen

Nabestaanden mogen grafmarkeringen neerleggen in de vorm van een eenvoudige boomschijf met inscriptie. Als u op zoek bent naar een duurzame herinnering, is het plaatsen van een herinneringsboom prachtig symbolisch. Een boom vormt een blijvende herinnering die troost kan bieden door de jaarlijkse cyclus van de natuur. U kunt bij leven zelf al een boom planten op de door u gekozen locatie om vertrouwd te raken met de plek die uw laatste rustplaats wordt.
De wildakker is een open plek in het bos. Daarom worden hier geen herinneringsbomen geplant.

Van levensboom naar herinneringsboom

Op onze natuurbegraafplaats mogen op enkele plekken herinnerings- bomen geplant worden. Samen met onze boswachter plant u de boom op de gereserveerde graflocatie. Zo wordt uw eigen levensboom uiteindelijk een herinneringsboom voor uw nabestaanden.

Een boom uitkiezen

U kunt in overleg met onze boswachter een keuze maken uit verschillende soorten bomen die ieder hun eigen symbolische waarde hebben. Beschikbare boomsoorten zijn:

U kiest welke symbolische waarde bij uw dierbare past. Natuurbegraafplaats Elspeterbos levert de bomen, die na aanplant eigendom van de natuurbegraafplaats blijven. De kosten van ongeacht welk type boom of struik bedragen € 300. Alle bomen hebben een stamomtrek van ca. 8 – 10 cm.

Planten van een boom na de uitvaart

Een herinneringsboom kan na de uitvaart door de nabestaanden worden geplant. Een van onze medewerkers zal hen begeleiden om de boom op of naast het graf plaatsen. Naaste familie en vrienden zijn welkom bij deze gelegenheid.

Graf bij bestaande boom

U kunt ook kiezen voor een natuurgraf bij bestaande oude of jongere bomen. Om de wortelstructuur niet te beschadigen wordt een dergelijke plek 2 meter vanaf de stam gemarkeerd.

Deel deze pagina gemakkelijk met vrienden, familie of bekenden!