Denk aan de vos, damhert, das, konijn, edelhert, ree en boommarter.

Het is een van de weinige plekken in Nederland waar het vliegend hert voorkomt; een zeer zeldzame keversoort met een opvallend gewei. Maar denk ook aan de rode bosmier, meikever en honingbij.

Alleen op deze voorwaarden mogen wij het gebied als begraafplaats gebruiken. Bovendien: bij één bloem of één kei blijft het niet. Zoiets valt niet in de hand te houden. In het contract, maar ook op deze website waarschuwen we daar speciaal voor: we laten alle spullen verwijderen die niet thuishoren in het gebied. De eventuele rekening voor verwijdering gaat naar nabestaanden.

Het bosgebied bevindt zich in de gemeente Nunspeet op een groot landgoed aan de rand van het dorp Elspeet. Het wordt omzoomd door de Vaassenseweg en Apeldoornseweg. Dat zijn twee lange boswegen. Aan de achterkant grenst het aan grondgebied van de gemeente Apeldoorn. Velen kennen het bos dankzij Mennorode. Dat hotel en congrescentrum ligt vlak naast de ingang van de natuurbegraafplaats.

Rondom het terrein is een raster geplaatst om wilde zwijnen te weren. Het is doorzichtig gaas van zestig centimeter hoog. Bij de hoofingang is een stevig houten hek geplaatst. Vlak daarbij staat ook een informatiebord met de belangrijkste regels. Achterop is een natuurkaart te vinden met afbeeldingen van dieren en insecten die in het gebied voorkomen.

Bijna niet. Het is de bedoeling om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Het wordt geen park of iets dergelijks. Er liggen zandpaden, hier en daar staat een paaltje met inscriptie (naam van het pad) en op een paar plekken zijn van boomstammen bankjes gemaakt.

Nee, daar bent u vrij in. Wel is voorschrift dat de kist binnen een meter vanaf het middelpunt de grond in gaat.

Bij de ingang en in de nabije omgeving zijn meerdere parkeerplekken.

Nee. Ook dat zou afbreuk kunnen doen aan het natuurlijke karakter van de plek. Bij de begrafenis mogen natuurlijk wel bloemen neergelegd worden. Deze worden door de medewerkers van de natuurbegraafplaats na 10-14 dagen weggehaald.

Op alle dagen van de week, van zonsopgang tot zonsondergang. Eigenlijk zoals alle natuurgebieden in Nederland.

Het is een zeer divers gebied met planten als dopheide, struikheide, bosbes en vossenbes. Maar ook verschillende boomsoorten als lariks, ruwe berk, douglas, grove den, zomereik en beuk.

U krijgt een kaart mee en wijst een van de plekken aan. Ook al staan er geen paaltjes of aanduidingen; we weten precies waar alle plekken zich bevinden. Van alle graven hebben we de coördinaten op papier gezet. De door u uitgekozen plek wordt daarna alsnog ingemeten en vastgelegd.

Minimaal vier bij vier meter, voor maximaal 2 personen ((echt)paar). Het kan per plek enigszins verschillen. In ieder geval: veel ruimer dan alle andere begraafplaatsen in Nederland.

Het gebied is ongeveer 14 hectare groot. Er komen uiteindelijk 1200 graven.

De Nederlandse wet schrijft voor dat er minimaal 65 centimeter aarde moet zitten boven de kist. Bij ons is dat 1.65 meter. Wij houden daarbij ook rekening met dieren die gangen graven. Denk bijvoorbeeld aan konijnen.

Deel deze pagina gemakkelijk met vrienden, familie of bekenden!