Het landgoed

Het landgoed Elspeterbos ligt op de Noord-Veluwe. Het gebied is ongeveer 500 hectare groot en bevat een bijzonder eeuwenoud eiken-beukenbos. Aan de zuidelijke rand van dit eiken-beukenbos ligt de natuurbegraafplaats.

Een deel van het landgoed bestaat uit naaldhout van o.a. grove den, douglas, Japanse lariks, fijnspar en loofhout, maar ook uit akkers, weilanden, heggen, singels en lanen. Veel naaldhoutpercelen zijn voor houtproductie.

Een stukje geschiedenis

Het landgoed is al 100 jaar familiebezit, maar het bos werd daarvoor eeuwenlang gebruikt door de inwoners van Elspeet en omgeving voor o.a. hakhout. Het gebruik werd geregeld in de zogenaamde twaalfde-eeuwse ‘maalschappen’, een coöperatie van boseigenaren. Het Elspeterbos is daarvan een overblijfsel. Restanten van grafheuvels bewijzen dat hier in nog vroegere tijden rondtrekkende families en gezinnen verbleven.

Oprichting

In het najaar van 2014 zijn de eerste voorzichtige stappen genomen met een onderzoek naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van een natuurbegraafplaats in Elspeterbos. Na vele gesprekken met de gemeente Nunspeet en de provincie Gelderland, evenzovele specialistische onderzoeken en rapporten over de flora en fauna van het Elspeterbos en over de impact van natuurbegraven op de natuur, zijn we anno 2019 zover dat de oprichting een feit is.

Ligging

Het Elspeterbos bij Elspeet (gemeente Nunspeet) ligt in een van de mooiste bosgebieden van Nederland. Minder dan een uur rijden van Amsterdam en Utrecht, een half uur van Zwolle, Amersfoort en Apeldoorn.

Onderdeel van de natuur

Op diverse plekken op deze website zult u lezen dat de natuur onze prioriteit heeft. Omdat de natuurbegraafplaats onderdeel uitmaakt van de natuur en uw laatste rustplaats door u en uw naasten met veel zorg gekozen is, zoeken wij altijd naar de juiste balans tussen uw belangen en die van de natuur. Wij verwachten dat onze bezoekers dezelfde zorgvuldigheid zullen hanteren. De huisregels zijn de leidraad hiervoor.

Deel deze pagina gemakkelijk met vrienden, familie of bekenden!