Het Elspeets Herinneringsbos

Een levend monument

Op landgoed Elspeterbos is vlak naast Natuurbegraafplaats Elspeterbos isin 2021 een herinneringsbos ingericht. In dit herinneringsbos kunnen overledenen, jong en oud, herdacht worden die ergens anders in Nederland begraven of gecremeerd zijn. Nabestaanden die een dierbare op de Natuurbegraafplaats Elspeterbos hebben begraven kunnen ook gebruik maken van het herinneringsbos.

Het Elspeets Herinneringsbos biedt locaties aan voor het aanplanten van herdenkingsbomen voor overledene. Plant je een boom dan krijgt de overledene een plek in het bos en wordt de geplante boom een onderdeel van het levend monument.
Het herinneringsbos ligt op een prachtige plek midden in de natuur. Het is er mooi, sereen en geeft een gevoel van rust. Dit bos geeft iedereen de mogelijkheid een herinnering in de vorm van een boom achter te laten en een plek te hebben om naar toe te gaan als er behoefte aan is.

Herdenken in de natuur

Het herdenkingsbos biedt mogelijkheden voor herdenken in de natuur. De rouwverwerking wordt geïntegreerd in een openbaar natuurgebied. Na het overlijden van een dierbare ziet de toekomst er plotseling heel anders uit dan je voor ogen had. Voortdurend vinden er gebeurtenissen plaats in je leven, waarin je dierbare niet meer mee groeit.

In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Je kunt het bos bezoeken en zien groeien in alle seizoenen. Het herdenkingsbos is alle dagen van de week open van zonsopgang tot zonsondergang.

Bomen

Het herinneringsbos groeit per jaar door de aanplant van nieuwe bomen. De afzonderlijke bomen worden niet als herkenbare plek gemerkt met naamplaatjes, knuffels, beeldjes etc. Het gehele bos op zich vormt het monument voor de overledenen.

Vier soorten bomen

Je kunt keuze maken uit 4 verschillende bomen. In de beschrijvingen hieronder vindt je vier verschillende bomen waaruit gekozen kan worden. De verschillende bomen hebben ieder hun eigen karakter, eigenschappen en symboliek die wellicht aansluiten bij het karakter van de overledene. Je kunt je zelf op die manier verbinden met een boom: uitbundig, ingetogen, krachtig. Op deze wijze hopen wij dat je in de boom een monument voor jouw dierbare vindt.

Een boomsoort kiezen

De eik is de koning van het bos en verbonden met de krachten van de aarde. De eik is het zinnebeeld van gastvrijheid (er huizen wel 500 verschillende soorten insecten in een eik). Twee soorten eiken kunnen geplant worden: 

De wintereik, symboliseert kracht en onverwinnelijkheid.
De zomereik, symboliseert kracht, moed en onafhankelijkheid.

De beuk is de koningin van het bos vanwege haar gracieuze en verfijnde voorkomen. De beuk symboliseert voor vrouwelijke wijsheid, aandacht, warmte en troost, standvastigheid en waakzaamheid.

De berk is de boom van het nieuwe begin. De berk wordt vaak in verband gebracht met de maan, daarnaast wordt zij verbonden met de fysieke wereld, het hiernamaals en de onderwereld. Zij staat voor het licht van de lente, groei in alle opzichten: mentaal, fysiek en persoonlijk.

Hoe een boom te planten in het bos

Je kunt gedurende het hele jaar een herdenkingsboom aanvragen via het contactformulier op de website van www.natuurbegraafplaatselspeterbos.nl.

Vervolgens

Een herdenkingsboom kost € 300. In dit bedrag zijn de kosten verrekend voor de aanschaf, de organisatie van de boomplantdag en het onderhoud en beheer van het bos. Het herinneringsbos groeit per jaar door de aanplant van nieuwe bomen. 

Een keer per jaar, in het najaar, organiseren wij een boomplantdag waarop alle aangevraagde herinneringsbomen worden geplant.

De plek waar de boom na het planten staat markeren we met GPS-coördinaten, zodat je deze speciale herinneringsboom terug kunt vinden.

Heb je je een keuze gemaakt, vul je keuze dan in op het contactformulier wat staat onder ‘contact‘ op deze website. Een bestelformulier krijg je hierna toegestuurd om in te vullen en te ondertekenen.

De algemene voorwaarden voor het Elspeets Herinneringsbos vind je hier.

In de weken voor de boomplantdag ontvang je per e-mail de uitnodiging en de factuur. Mocht je vragen hebben dan kunt u deze stellen via het contactformulier op www.natuurbegraafplaatselspeterbos.nl of via info@natuurbegraafplaatselspeterbos.nl.Deel deze pagina gemakkelijk met vrienden, familie of bekenden!